Sommarnumret av Aktstycket

Sommarnumret av Aktstycket är nummer 114 i ordningen och är nu äntligen på väg ut till alla medlemmar. Den kommer kanske lite senare än vanligt men numret är också lite tjockare än vanligt. Sommarnumret av Aktstycket innehåller två artiklar varav den första blir en riktig långläsning. Den handlar om Sveriges sista landshövding i det gamla gränsfästet i öster – Viborg – generallöjtnanten och baronen Georg Lybecker som har en stark koppling till Närke. Lybecker ägde de två säterierna Värsta och Vrana i Närke och han slutade sina dagar på Värsta i juni 1718. Han är dessutom begravd i Sköllersta kyrka där man än i dag kan bese hans färggranna begravningsvapen.

Den andra artikeln handlar om en av Örebros kanske mindre kända byggnader men som på sin innergård bevarar en liten del av ett av Örebros vackraste hus genom tiderna – huset med tre torn som stod i korsningen Vasagatan–Drottninggatan under åren 1884–1963.

Du kan ladda hem tidningen som en pdf-fil här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait